LYRAS

Katukas netikėtai paliko mus, iškeliavo į Vaivorykštės šalį…

LYRAS IŠ GATVĖS
Mūsų mažosios savanorės pasakojimas.

Kartą grįžtu iš mokyklos. Buvo nuostabi auksinio rudens diena. Smagia nuotaika išlipu iš mašinos. Mano žvilgsnį patraukia vos paeinantis katinėlis. Matau, kaip jis vargsta. Girdžiu jo alsavimą, dūsavimą. Pamatė maistelį, jam palengvėjo.
Matau visą gyvenimą katinėlio akimis. Badas, skurdas, vargas ir baimė. Štai šie žodžiai apibūdintų jo gyvenimą. Švelniai jį pakviečiau, jis į mane pažvelgė didelėmis, baimės akimis.
Spalio 10 dienos data man įsirėžė į galvą. Mintimis siunčiau katukui pasisveikinimą:
-Labas, nusiramink. Aš tavęs nenuskriausiu.
Jis į mane pažvelgė ramiomis akimis apie nieką negalvodamas, apart, kas aš? Ir ko man iš jo reikia?
Ištiesiau ranką, bet gatvė išugdė atsargumą, kuris stipresnis už smalsumą.
Nuo to laiko aš ilgai prie katinėlio nėjau, tik atsargiai padėdavau maistelį ir atsitraukdavau, lyg duodama jam teisę į privatumą. Ištikrųjų už kampo stebėdavau ir įsivaizduodama, jog esu aukščiausios klasės šnipas.
Lyg ant mašinos ratų, lyg ant rudens vėjo atlekė žiema. Siaučia stipri ledinio šalčio pūga. Sekundei įsivaizdavau ir truputį išsigandau, jog esu Elzos ir Anos filmuke (fu, pats baisiausias). Aš VĖL grįžtu iš mokyklos. Matau jį sėdintį. Sustirusį, visą apsnigusį. Tekina užšoliuoju laiptais aukštyn. Padususi mamai papasakojau apie katuko būklę. Užtrukau minutę ir štai, aš su mama, lyg superherojai, nuskrendam laiptais žemyn. Mašinoje kantriai laukė gaudyklė (tai įtaisas, panašus į narvą, stačiakampio formos, su laipteliu aukštyn, kad kai katytė užlips ant laiptelio, durelės, kurios būna užtaisytos viršuje, užsitrenkia).
Gaudymas buvo sėkmingas. Apklojame katinėlį šiltomis kaldromis ir padavėm šilto maistelio. Jis įkliuvo. Buvo nuvežtas į prieglaudą. Kur jo niekada nekankins alkis ir baimė. Gavo vardą – Lyras.
Pasveikęs, prieglaudoje Lyras lauks savos šeimos. Tikiuosi, jo bus laiminga ir šviesi ateitis.
Tel. 868797671

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *